Frilandsspiring – nøkkelen til suksess med palmer i Norge

Trachycarpus wagnerianus som spirte på friland august 2011. Fotografert mars 2012.

Det er ikke garantert at man lykkes med sin første palme man har kjøpt på et hagesenter. Mange faktorer spiller inn.

Disse palmene er som oftest importerte fra land som Spania, Brasil eller Taiwan. Palmene har i mange tilfeller vokst opp under helt andre klimatiske forhold mot det de møter i vårt klima.Som oftest har plantene helt andre egenskaper, og er ikke fult så herdige som palmer dyrket fra frø i vårt klima. I noen tilfeller er også palmene dyrket i store drivhus i Nederland, og vil i mange tilfeller være presset for hardt med svak vekst for å sendes hurtigst mulig ut på markedet.

I tillegg er ofte de norske prisene to-tre ganger så mye som man betaler i England eller Tyskland. Med andre ord, kvalitet og pris står ikke alltid i forhold til hverandre.

Det er ikke noe galt i å ville ha en «instant effect». Kjøp gjerne den store flotte palmen, men sørg for at røttene følger med. En palme uten røtter i norsk klima overlever neppe lenge. Vær i alle fall klar over at det ikke er noen garanti for at palmen overlever ekstrem kulde den dagen den blir testet for alvor.

Så hva bør man gjøre? Å så palmefrøene direkte på friland. Trachycarpus fortunei og wagnerianus spirer uten problem på friland i sør-Norge i løpet av sommeren og høsten. Fordelen er at naturen velger ut de sterke individene fra dag en. Kanskje er det bare 1 av 50 som vil klare den strenge kulden 10 år frem i tid. Derfor er frilandsspiring meget aktuelt for å dyrke frem bærekraftige palmer egnet for norsk klima.

Det kan godt være du er ekstremt heldig og kjøper en importert palme som klarer en isvinter, men sannsynligheten for det er små. Derfor kan det være lurt som en forsikring å dyrke sine egne palmer til å utvide samlingen med over tid slik at du gjerne sitter igjen med noen fine eksemplar når de svake individene ryker til. For sannsynligheten for at det kommer en isvinter i fremtiden til tross for global oppvarming, er stor.

Kjøp gjerne et hundretalls frø av ønsket art. Jeg anbefaler Trachycarpus wagnerianus. I fjor vår sådde jeg 100+ frø og et tjuetalls frø spirte på sommeren. Flertallet eller så og si alle klarte denne milde vinteren. De som ikke spirte i fjort spirer sannsynligvis utover våren. Jeg lar de vokse en sesong til før jeg potter de opp og dyrker de i potter noen år. Ved at de utsettes for årstidene fra dag en er viktig for å luke bort svake individ. Vi er tross alt ikke interessert i de likevel. Om 5-10 år vil du ha store fine palmer som utkonkurrerer importerte i vekst uten problem.

Frilandsspiring har vært utprøvd i Danmark i over et tiår og har levert gode resultat. Henrik Pedersen fra Frilandspalmer er en av pionerene her.

Skal vi i fremtiden kunne dyrke palmer i private og offentlige hager i Norge er dette eneste veien fremover. Frø er relativt billig selv når man bestiller noen hundre så jeg anbefaler å kjøpe så mange du har råd til og så i en opphøyd plantekasse i sol men skjermet fra den værste vinden. Ta tiden til hjelp så vil du om 5-10 år ha noen fantasisk flotte, sunne og hurtigvoksende palmer!

Reklamer

2 kommentarer om “Frilandsspiring – nøkkelen til suksess med palmer i Norge

  1. Tilbaketråkk: Planteportrett – Vindmøllepalmen (Trachycarpus fortunei) | Palmer i Norge

  2. Tilbaketråkk: To milde vintre på rad – erfaringer og refleksjoner så langt | Palmer i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s